Respectloos gedrag op het werk - Pesten op de Werkvloer
Pesten en respectloos gedrag op het werk komt regelmatig voor. Uit een eerder onderzoek door TNO is gebleken dat ruim een kwart van de mensen weleens is gepest door collega’s of leidinggevenden.
respectloos gedrag
17828
post-template-default,single,single-post,postid-17828,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive
respectloos gedrag

Respectloos gedrag op het werk

Pesten en respectloos gedrag op het werk komt regelmatig voor. Uit een eerder onderzoek door TNO is gebleken dat ruim een kwart van de mensen weleens is gepest door collega’s of leidinggevenden.

Voorbeelden hiervan zijn het achterhouden van informatie, roddelen, buitensluiten, niet reageren op emails, geen bedankjes uiten, vernederende opmerkingen maken etc.

Onderzoek in opdracht van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet zien dat de helft van de leidinggevenden en veertig procent van de werknemers weleens heeft meegemaakt dat een collega werd gepest. Respectloos gedrag zorgt naar schatting voor vier miljoen extra verzuimdagen per jaar en 900 miljoen euro aan loondoorbetaling voor werkgevers zo berekende TNO.

Onbeschoft gedrag heeft niet alleen een negatief effect op het directe slachtoffer, maar ook op de getuigen ervan en veroorzaakt tevens imagoschade aan het bedrijf.

Gevolgen van respectloos gedrag

Het zorgt onder andere voor:

  • Verminderde betrokkenheid
  • Lagere productiviteit
  • Verzuim
  • Verminderde motivatie
  • En leidt tot Psycho Sociale Arbeidsbelasting (PSA)

Als collega’s heb je elke dag de kans om pesten op de werkvloer te helpen stoppen. Door op te komen voor een collega die gepest wordt help je niet alleen de gepeste persoon maar geef je tevens een signaal af naar de pester dat zijn/haar gedrag respectloos is en absoluut niet kan. Door er over te praten met anderen kan het taboe doorbroken worden en er iets gedaan worden aan respectloos gedrag. Daarbij geef je naar de gepeste persoon een signaal  af niet alleen te staan waardoor deze persoon zich gesteund zal voelen.

Wat te doen tegen respectloos gedrag

19 april aanstaande is het De Landelijke Dag tegen Pesten. Op deze dag wordt stilgestaan bij de ernstige gevolgen van pesten. Of dit nu pesten op  het werk, schoolplein of sportvereniging is, pesten moet gestopt worden. We hopen dat iedereen zich bewust wordt dat pesten echt niet kan en we samen kunnen zorgen voor een toekomst zonder pesten.

Voor bedrijven is het belangrijk om zoveel mogelijk preventie-maatregelen te treffen om pesten op het werk en ander ongewenst gedrag te voorkomen. Wij bieden een aantal workshops en cursussen hiervoor aan. Indien uw bedrijf hiervoor interesse heeft neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.