Als je op je werk slachtoffer bent van pesterijen, dan word je veel onrecht aangedaan. Je wordt er iedere dag opnieuw aan blootgesteld en dat is op zijn zachtst gezegd niet gezond voor je! Het belangrijkste is daarom dat je er niet alleen mee blijft rondlopen, maar zoek hulp! Psychische of juridische hulp, hulp binnen het bedrijf of externe hulp. Deze website is speciaal bedoeld om daar informatie over te geven en om je te helpen goede keuzes te maken.
Eén ding staat als een paal boven water: gepest worden is heel schadelijk voor je, dus onderneem actie! Laat de situatie niet voortduren en zoek de benodigde hulp. Je bent absoluut niet de enige of de eerste die het overkomt; één op de vier werknemers komt ooit in zijn of haar werkend leven met pestgedrag in aanraking!
Het lijkt te kinderachtig voor woorden, maar net als op school worden ook in bedrijven en instellingen iedere dag werknemers gepest door collega’s of leidinggevenden. Vaak zwijgen de slachtoffers uit schaamte, geven de pestkoppen het slachtoffer de schuld en kijken leidinggevenden de andere kant op.
Begin bij jezelf en je eigen gezondheid. Gepest worden is een zware psychische belasting waar je ook op langere termijn schade van kan ondervinden. Ook al heb je misschien op dit moment (nog) geen ernstige klachten, toch raden we je aan om langs je huisarts te gaan en met hem de situatie op je werk en de impact die dat heeft te bespreken. Zo heeft jouw huisarts de kans om zo goed en vroeg mogelijk je geestelijke en lichamelijk gezondheid in de gaten te houden en waar nodig te begeleiden. Er zijn ook andere hulpverleners indien je niet naar je huisarts wil gaan.
Neem de regie over je eigen leven weer terug. Het overkomt je, maar probeer een actieve rol in te nemen zodat je je niet volledig machteloos gaat voelen. Hoeveel je daadwerkelijk kan doen hangt natuurlijk van de situatie af. Er over praten en hulp zoeken zijn ook acties. Kijk voor meer suggesties bijvoorbeeld bij onze tips
Gelukkig zijn er wetten en regels om je te beschermen, ook al lijkt dat nu in de praktijk niet zo te zijn. Soms heb je wat hulp nodig om je werkgever van zijn verantwoordelijkheden te overtuigen en verandering af te dwingen. Kijk hier voor meer informatie bij wetten & regels.