Een lijstje waarop je liever niet wilt voorkomen… - Pesten op de Werkvloer
In de laatste weken heb je vast veel lijstjes voorbij zien komen, meestal met een positieve insteek. Maar laten we vooral niet de kant van het werkgeverschap onderbelichten die een positieve werksituatie niet bevorderen. Wij zetten graag een aantal kenmerken op een rij.
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
18079
post-template-default,single,single-post,postid-18079,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Een lijstje waarop je liever niet wilt voorkomen…

Zo door het jaar heen verschijnen er allerlei lijstjes, ook over ondernemers en werkgeverschap: de meest groene ondernemer, de meest duurzame werkgever, de top 10 van organisaties waar je graag wilt werken etc. Hiermee wordt waardering uitgesproken voor organisaties die zich, meer dan anderen, inzetten voor hun werknemers en de maatschappij.

Het tegenovergestelde komt ook voor: lijstjes die melding maken van werkgeverschap, dat juist een gezonde en veilige werksfeer in de weg staat.
Een werksfeer die zich uit door onderling ongewenst gedrag en waaraan geen of onvoldoende aandacht aan wordt besteed of waarop geen actie wordt ondernomen.
Ongewenst gedrag komt in alle soorten bedrijven voor: in grote en kleine bedrijven, op kantoor, in de winkel of in de productiehal. Er zijn echter organisatiekenmerken die dit gedrag kunnen bevorderen.
Onderstaand worden er acht genoemd:
–  Weinig collegiaal contact: niet tussen collega’s onderling en ook niet tussen leiding en werknemer
–  Hoge werkdruk: hoge productienormen waardoor de werkdruk constant (te) hoog is
–  Slechte interne communicatie: gebrekkige interne communicatie, bijvoorbeeld: geen werkoverleg, interne nieuwsbrieven, projectverslagen etc.
–  Geen sturing op gedrag: mensen worden niet aangesproken op hun gedrag (niet door collega’s en niet door de leiding)
–  Geen beroep gedaan op vakmanschap/zelfstandig denken: eigen initiatief tonen of ideeën inbrengen; doe dat maar liever niet
–  Alleen oog voor individuele prestaties: zeker in bedrijven met een toekomstonzekerheid, verdwijnt vaak de loyaliteit en binding met het bedrijf en zien mensen geen reden (meer) om er samen iets van te maken
–  Groepen tegen elkaar uitspelen: bedrijven waar groepen- soms bewust- tegen elkaar worden uitgespeeld, vaste krachten tegen flexwerkers, fulltimers tegen parttimers enz.
–  Cultuur van “vriendjespolitiek”: bedrijven waar een cultuur van “ellebogenwerk” heerst, waar eigen positie en carrière en die van invloedrijke medestanders altijd voorgaan. Als het moet ook ten koste van collega’s.

Hoe weet je nu of, waar en wanneer een of meer van deze kenmerken in jouw organisatie voorkomen? En wat kun je er aan doen?
– Neem de klachten op tijd serieus
– Onderzoek bedrijfscultuur en leiderschap
– Werk samen met OR, P&O/HRM-afdeling, leidinggevenden, etc.
– Werk top down en geef het juiste voorbeeld.

Bron: http://www.fnvbondgenoten.nl/themas/Veilig_en_gezond_werken/pesten_op_het_werk/artikelen/ over_de_oorzaken_van_pesten_en_gepest_worden/