Congres Pesten op de Werkvloer - Pesten op de Werkvloer
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
17790
post-template-default,single,single-post,postid-17790,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Congres Pesten op de Werkvloer

Op 29 januari vond de eerste editie plaats van het Congres Pesten op de Werkvloer. Dit congres, georganiseerd door de Stichtingen StopPestenNu! en Pesten op de Werkvloer, had als doel om te laten zien hoe pestgedrag zich in organisaties kan manifesteren. Met verschillende workshops kon vanuit allerlei kanten pestgedrag herkend worden en laten zien hoe dit tegen te gaan is.

Plenaire sessie met Jan van Buuren – KOI

Na een kort welkomstwoord van de dagvoorzitter en mede-organisator van dit congres, Laura Willemse, en het tonen van de speciaal ontwikkelde film Geen Dienst, werd het tijd voor de plenaire workshop onder leiding van Jan van Buuren van het Keuze Opleidings Instituut. Met zijn ervaringen in het geven van zowel trainingen aan bedrijven als gymles aan middelbare scholieren, werkt hij bijzonder pragmatisch en confronterend. Kleine interactieve oefeningen kunnen gemakkelijk vertaald worden naar groepsgedrag en laten onderlinge verhoudingen zien. Pesten vindt namelijk vrijwel altijd plaats binnen het gezichtsveld van anderen. Wanneer de toeschouwers dit gedrag als acceptabel beschouwen, en hiermee een negatieve bedrijfscultuur tot stand brengen, is iedereen de dupe van dit gedrag. Binnen het congres, kwamen deze conclusies steeds weer naar voren.

3 keuzeworkshops

Na de plenaire sessie, konden de deelnemers kiezen uit twee van de drie aangeboden workshops. De eerste werd gegeven door Laura Willemse, voorzitten van Stichting Pesten op de Werkvloer. In haar workshop begon ze bij de basis van pesten: Wat is het? Wanneer is er sprake van pesten? En wat zijn de meest voorkomende vormen? Ook kwamen er discussies op gang en konden sommige deelnemers ook uit eigen ervaringen spreken.

De tweede keuze voor een workshop werd gegeven door Herman Sars en hij liet de rol zien die HRM kan spelen bij pestgedrag. Nog vaak gebeurt het dat zelfs binnen HR pesten gezien wordt als plagerijtje, ‘het hoort erbij’ of ‘daar moet je tegen kunnen’. Het bieden van een onafhankelijke vertrouwenspersoon, goed beleid ten opzichte van negatief gedrag en het serieus nemen van de klachten van het slachtoffer, kunnen van onschatbare waarde zijn.

De laatste keuzeworkshop werd gegeven voor Dr. Marius Rietdijk van de VU-ADRIBA. Met zijn Pavlov-methodiek wil hij laten zien dat negatieve gedragingen kunnen worden afgeleerd door de positieve kant te benadrukken. Het belonen van positief gedrag heeft een veel sterkere invloed dan het straffen van ongewenst gedrag en er is een omslag van denkwijze voor nodig om deze methode succesvol te kunnen toepassen.

Bijzonder positieve feedback

In het afsluitende gedeelte van het congres werd nog apart gevraagd om feedback en deze waren zonder uitzondering zeer positief. De deelnemers waren op sommige punten verrast, gechoqueerd, maar ook bewust geworden van wat de kracht van enkelen kunnen doen tegen negatief gedrag binnen een organisatie.

Wilt u meer weten over het congres of wilt u een van de workshops in uw eigen organisatie laten geven? Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder!