Natuurlijk bent u veilig op het werk...toch?! - Pesten op de Werkvloer
pesten,gepest,werkvloer,werk,pesten op de werkvloer,pesten op het werk
18045
post-template-default,single,single-post,postid-18045,single-format-standard,bridge-core-2.6.4,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-24.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.5.0,vc_responsive

Natuurlijk bent u veilig op het werk…toch?!

Banden lekgeprikt! Lunchbox verdwenen! Wijzigingen in roosters niet doorgegeven!

Zomaar een aantal voorbeelden van pestgedrag op de werkvloer; en het komt vaker voor dan u denkt.

Natuurlijk bent u op de hoogte van de Arbowet en weet u dat deze u verplicht om in zijn algemeenheid zorg te dragen voor de veiligheid en gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten. En weet u dat dit in de praktijk betekent dat u o.a.

Beleid voert dat gericht is op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden en op voorkoming, en als dat niet mogelijk is beperking van de psychosociale arbeidsbelasting,
Een risico inventarisatie en evaluatie implementeert en uitvoert,
Werknemers voorlicht en onderricht over risico’s en het beleid op de gebieden veiligheid en gezondheid

1427250_80094438

Nu zit het met de fysieke veiligheid en gezondheid meestal wel goed: beschermende kleding en schoeisel, verlichte trappenhuizen en nooduitgangen, wegvoeren van fijnstof bij machines en andere middelen zijn voorbeelden van de maatregelen die zichtbaar, meetbaar en eenvoudig aan te brengen en te controleren zijn. Elkaar aanspreken is dan ook niet zo lastig en daarbij staat vaak de eigen veiligheid ook op het spel.
Behoorlijk anders en helaas minder goed is het vaak gesteld met beleid, voorlichting en voorkomen van psycho-sociale arbeidsbelasting (PSA), beter bekend onder het begrip “ongewenst gedrag”.

Want wat is dan ongewenst gedrag precies en hoe kun je als werkgever hierop grip krijgen, beleid ontwikkelen en als het nodig is adequaat op reageren? Hoe signaleer je dit, hoe spreek je iemand aan op dit gedrag en wat zijn de gevolgen voor de pester, de gepeste en de organisatie?
Een aantal cijfers:
Jaarlijks ervaren 1,1 miljoen werknemers, 15% van de arbeidsbevolking, hinder van ongewenst gedrag door collega’s of leidinggevenden.
Samen veroorzaken deze werknemers 7,5% van het totale aantal ziekteverzuimdagen, ca. 2 miljoen verzuimdagen,. Kosten op jaarbasis ongeveer 4 miljard euro.

Dan hebben we het dus serieus ergens over!

Bovenstaande cijfers komen uit het rapport over 2015 van de Nederlandse Enquête Arbeidsomstandigheden, uitgevoerd en opgesteld door TNO.

De stichting Pesten op de werkvloer verzorgt workshops, lezingen en trainingen voor organisaties, met als doel bewustwording te creëren over ongewenst gedrag, inclusief pesten, op de werkvloer en de gevolgen daarvan en te adviseren over beleidsontwikkeling op dit gebied.

Schrik niet: het geschatte aantal zelfdodingen bij volwassenen als gevolg van pesten op de werkvloer is 250 per jaar!

Geschreven door Yvonne Taks